Isnin, 30 Ogos 2010

BISKUT KACANG PEAS

SELAMAT MENYAMBUT MERDEKA ..yang ke 53 tahun. Tarikh hari ni membawa satu kenangan sedih kepada akak terutama suami akak..kerana hari ni genap 11 tahun ibu mertuaku meninggal dunia-malam merdeka-Jatuh pada hari negara kita menyambut kemerdekaan dan tahun ni pula sambutannya sama pulak dengan hari pulangnya ibu mertuaku kepangkuan Ilahi..Malam tadi suami mengingatkan akk semua nii..moga rohnya di cucuri rahmatNya. Amin.
Cerita kukis lagi..ni buat hari Ahad lepas..baki kacang peas thn lepas boleh buat 1 adunan lagi...boleh tahan juga biskut ni sebab lemak2 kacang dan lebih rangup ..Ada pulak baki biji kuci labu tu...tepek je laa..warna biskut ni mmg hijau , ni akk tambah sikitttt je..kolor hijau biar terang sikit..meriah gituu...jum cuba resepi ambik dari koleksi resepi akk - sumber SAJI lama2 dulu...

BISKUT KACANG PEAS
Bahan-Bahan :
250gm mentega
160gm gula halus
50gm tepung kastard
2 sb tepung jagung
300gm tepung gandum
100gm kacang peas dikisar halus
1 camt vanilla
Langkah-langkah:
  • Butter & gula dipukul hingga kembang.
  • Masukkan vanilla dan satu kan semua tepung2.
  • Masukkan kacang peas dan tepung sikit2.
  • Tekan dengan acuan dan gliskan dengan kuning telur.
  • Bubuh hiasan atas biskut ape je..
  • Bakar 15 minit pada suhu 170 celcius